Voorzetapparatuur voor heftrucks? Hier moet je op letten!

Voorzetapparatuur voor heftrucks zijn er in vele soorten en maten. Op bijna elke heftruck zit wel voorzetapparatuur en in bijna elke branche word wel een bepaald soort voorzetapparaat gebruikt.
Op deze pagina bespreken we wat voorzetapparatuur is, waarom je voorzetapparatuur gebruikt en wat voor gevolgen het kan hebben voor je heftruck.

Wat is voorzetapparatuur?

Voorzetapparatuur is een extra functionaliteit op je heftruck, die bijna altijd wordt aangestuurd door een hydraulische functie. Feitelijk is het apparatuur dat je vóór of aan je vorkenbord zet. Daarnaast kan een sideshift en vorkenversteller ook geïntegreerd worden in het vorkenbord.

De hydraulische sideshift is de meest voorkomende voorzetapparatuur op een vorkheftruck. De sideshift wordt hydraulisch aangedreven met een eigen hendel of joystick. Dat geeft de bestuurder de mogelijkheid om de lepels naar links en rechts te verschuiven, om een last zo centraal mogelijk op te pakken en om de last zo precies mogelijk weer weg te zetten.
Niet aangedreven voorzetapparatuur zijn bijvoorbeeld draagdoornen en verbrede vorkenborden om twee pallets naast elkaar te verplaatsen.
Met de juiste voorzetapparatuur zul je als werkgever een fijne en ergonomische werkplek creëren voor de bestuurder.

Waarom gebruik je voorzetapparatuur voor je heftruck?

Voorzetapparatuur wordt gebruikt om extra functionaliteit te creëren op je heftruck.
Daarmee kan de heftruck niet alleen heffen en neigen, maar is het ook mogelijk om lasten te klemmen, te draaien of te verschuiven.
Door de extra mogelijkheden kan de bestuurder van de heftruck efficiënter en effectiever werken. Dit heeft als gevolg dat er tijdwinst wordt geboekt. De heftruck word dus productiever en daarom zullen de operationele kosten van de heftruck dalen.
Daarnaast is er ook zeker een veiligheidsaspect aanwezig. De bestuurder van de heftruck is veilig aan het werk omdat de lasten die getransporteerd worden, stabieler getransporteerd kunnen worden.
Door de extra stabiliteit van de last is de heftruck wendbaarder en flexibeler. Daardoor voelt de chauffeur zich een stuk prettiger.

De gevolgen van voorzetapparatuur

Een heftruck heeft genoeg ventielen nodig om de hydraulische functies ook daadwerkelijk aan te sturen en te gebruiken. (afbeelding vorkenbord 4e functie snelsluiter)
Als voorzetapparatuur op de heftruck wordt gezet, heeft dat wel degelijk gevolgen voor een aantal zaken.

Als de heftruck geen extra functie meer over heeft, dan kan er gekozen worden uit twee opties:
Er zal een extra functie en hendel moeten worden opgebouwd.
Er kan een schakelblokje gemonteerd worden om de hydraulische route om te schakelen naar de juiste voorzetapparatuur. Hiermee kan één hendel gebruikt worden voor twee functies, maar kunnen ze alleen onafhankelijk van elkaar bediend worden.

Elektrische heftrucks halen hun energie uit de batterij. Als voorzetapparatuur wordt toegepast zal in de meeste gevallen een batterij sneller ontladen (linken naar: https://www.kraakman.com/intern-transport-blog1/). Een STILL vorkheftruck is de zuinigste in zijn klasse waardoor deze met voorzetapparatuur ook langer zal kunnen blijven doorrijden.

De gevolgen voor de capaciteit van het hefvermogen zijn vaak groot.
Je zet namelijk een apparaat vóór je heftruck en dus zal vaak het gevolg zijn dat je lastzwaartepunt van de combinatie truck/last ook zal verplaatsen.
Om de netto capaciteit van je heftruck met voorzetapparatuur te achterhalen geldt de volgende berekening:

A = Basistruckcapaciteit
B = Afstand van hartlijn voorwielen tot vorkvlak
C = Afstand van vorkvlak tot nominaal lastzwaartepunt
D = Gewicht voorzetapparatuur
E = Afstand van hartlijn voorwielen tot vlak vorkenbord
F = Afstand van vlak vorkenbord tot zwaartepunt voorzetapparaat
G = Afstand van vorkenbord tot achtervlak van last
H = Afstand van achtervlak last tot lastzwaartepunt

Belangrijke dingen om op te letten bij aanschaf

Een aantal zeer belangrijke zaken die belangrijk is voor de aanschaf van voorzetapparatuur voor vorkheftrucks:
Bedenk bij aanschaf aan welke eisen het voorzetapparaat moet voldoen.
Ga na of je het juiste aantal ventielen beschikbaar hebt op je heftruck om het voorzetapparaat op aan te sluiten.
Laat je dealer een hefvermogen berekening maken wat de gevolgen zijn voor de netto capaciteit van de heftruck.
Houd rekening met de hoeveelheid zicht die je nog hebt na plaatsing. Het is moeilijk in te schatten maar zeer belangrijk om het zicht op je werk niet te verliezen. Hiervoor kan je een demo aanvragen om de voorzetapparatuur te ervaren.
Ga bij jezelf na of je de voorzetapparatuur de hele dag nodig hebt. Als je de apparatuur niet de hele dag nodig hebt, kan je overwegen om de voorzetapparatuur uit te laten rusten met snelwissel onderhaken om snel af te kunnen koppelen.
Kijk goed welke ISO normering je vorkenbord heeft waar de voorzetapparatuur op aangesloten moet worden.

Ben je benieuwd welke voorzetapparatuur wij allemaal leveren?
m.bleijendaal@kraakman.com
tel:06-4675 1294

Prins Frisoweg 1, 1756 BL ’t Zand

Kraakman

Kraakman BV is John Deere dealer in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland, Limburg en een stuk van Noord-Brabant en Gelderland met op dit moment vestigingen in Zuidoostbeemster, Middenmeer, Koudekerk aan den Rijn, Voorhout, ‘t Zand, de Kwakel, Lieshout, Haelen, Wijchen, Wittem, Soesterberg, Biervliet, Steenbergen, Wolphaartsdijk, Maasdam en Nieuwe-Tonge.

lees meer over Kraakman.